Sejarah Bingo: Kisah Permainan Bingo

bingo

Asal-usul bingo kontemporari berasal dari abad ke-16 Itali, di mana permainan loteri Lo Giuoco del Lotto dItalia diperkenalkan. Permainan peluang popular diperkenalkan ke Amerika Utara pada akhir tahun 1920 dengan nama Beano. Jurujual mainan New York bertanggungjawab mengubah nama permainan menjadi Bingo dan peningkatan popularitinya di seluruh AS.

Pada akhir abad ke-18, permainan lotto Itali yang asli telah sampai ke Perancis. Bukti sejarah  918kiss download menunjukkan bahawa permainan yang disebut Le Lotto sangat popular di kalangan masyarakat tinggi Perancis yang biasa bermain permainan ini dalam pesta dan perjumpaan sosial.

Le Lotto dulu dimainkan dengan kad khas yang dibahagikan kepada tiga baris dan sembilan lajur. Setiap tiga lajur terdiri daripada 10 nombor, sementara setiap lajur mempunyai lima nombor rawak dan empat ruang kosong di dalamnya. Setiap pemain mempunyai kad lotto yang berbeza di mana dia biasa menandakan nombor yang diumumkan oleh pemanggil. Pemain pertama yang merangkumi satu barisan memenangi permainan.

Menjelang abad ke-19, permainan lotto telah tersebar di seluruh Eropah dan mula berfungsi sebagai permainan kanak-kanak didaktik. Pada tahun 1850-an, beberapa permainan lotto pendidikan telah memasuki pasar mainan Jerman. Tujuan permainan lotto adalah untuk mengajar anak-anak bagaimana mengeja perkataan, bagaimana memperbanyak angka, dll.

Menjelang tahun 1920-an, versi serupa dengan permainan lotto, yang dikenali sebagai beano telah popular di pameran daerah di seluruh AS. Di beano, pemain meletakkan kacang di kad mereka untuk menandakan nombor yang dipanggil. Pemain pertama yang melengkapkan barisan penuh pada kadnya, biasa menjerit Beano !, sehingga suatu malam pada bulan Disember 1929, ketika seorang jurujual mainan New Yorker dengan nama Edwin S. Lowe mengunjungi pameran negara di luar Jacksonville, Georgia.

Dalam perjalanan pulang ke New York, Lowe telah membeli peralatan beano termasuk kacang kering, cap nombor getah dan kadbod. Di rumahnya di New York, Lowe telah mengadakan permainan beano yang mesra. Dalam satu perlawanan, seorang pemenang yang teruja yang berjaya melengkapkan barisan penuh mengalahkan Bingo, bukannya Beano. Mendengarkan gadis yang tergagap itu, pemikiran Edwin S. Lowe hilang. Lowe memutuskan untuk mengembangkan permainan baru yang akan disebut Bingo.

Ketika permainan Lowe’s Bingo membuat langkah pertama di pasar, seorang pendeta Pennsylvania meminta Lowe untuk menggunakan permainan itu untuk tujuan amal. Setelah tempoh percubaan yang singkat, paderi telah mengetahui bahawa permainan bingo menyebabkan gereja-gereja kehilangan wang. Oleh kerana pelbagai kad bingo terhad, setiap permainan bingo berakhir dengan lebih dari lima pemenang.

Untuk mengembangkan permainan dan menurunkan kemungkinan menang, Lowe mendekati Prof Carl Leffler, seorang ahli matematik dari Columbia University. Leffler diminta untuk membuat pelbagai jenis kad bingo yang masing-masing akan mempunyai kombinasi nombor yang unik. Menjelang tahun 1930, Lowe mempunyai 6.000 kad bingo dan Prof Leffler menjadi gila.

Sejak itu, populariti permainan bingo sebagai penggalangan dana terus meningkat. Dalam masa kurang dari lima tahun, sekitar 10,000 permainan bingo mingguan berlaku di seluruh Amerika Utara. Syarikat Lowe berkembang untuk menggaji beberapa ribu pekerja dan menduduki lebih daripada 60 mesin 24 jam sehari.

Sekarang, bingo adalah salah satu permainan peluang paling popular di dunia. Ia dimainkan di gereja, sekolah, dewan bingo tempatan dan kasino darat di AS, UK, Australia, New Zealand dan bahagian lain di dunia.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*